Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум?

Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край. 

Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия, прави голям литературен пробив с роман, който поставя въпроса за човешките взаимоотношения и тайните.

За какви читатели е предназначен трилърът и какво го прави толкова успешен, награждаван и признат – и от читатели и от литературната критика – разказва в "Артефир" издателят и литературен критик – Пламен Тотев:

"Забележителен роман! Това не е обикновен трилър, каквито сме свикнали да очакваме. Нищо, че скандинавският трилър се наложи в световен мащаб като нещо различно от американския начин на мислене в жанра. 

Но "Терапевтът" по някакъв начин тръгна по свой изобщо и по света. Един много различен трилър, който постепенно въвлича читателя в нещо, което е сякаш част от живота му. Главната героиня е психотерапевт, тя има своя частна практика, наглед бракът ѝ е напълно стабилен, проблемите са по-скоро в дома, в който живеят – този дом заема много съществено място и играе важна роля в структурата на романа. В един момент домът се превръща в един призрачен герой. 

Хелене Флуд успява да създаде трилър, в който се съчетават и мистерия, и психология, и реализъм и много неочаквани обрати.

Основната сюжетна колизия е това, че съпругът на главната героиня отива за уикенда в една хижа, за да се види със свои приятели. Няколко часа по-късно същите тези приятели се обаждат и казват, че той не е пристигнал..."

Чуйте повече от звуковия файл.


Горещи теми

Войната в Украйна