Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Николов за проектокабинета: Ще произведем новина

ИБГНИ, ДБ, БСП решават дали да подкрепят кабинета

| обновено на 03.08.21 в 17:55
Номинираният за премиер Пламен Николов показа пред журналисти дипломата си за висше образование, дипломната си работа, докторската дисертация и документа за докторската степен.
Снимка: Мария Филева

„Има такъв народ“ представиха днес на три парламентарни формации структурата и състава на проектокабинета си в опит да реализират получения мандат от президента Румен Радев. Първата среща, която започна минути след 14.00 часа, беше с парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Тя се проведе по покана на „Има такъв народ“ в зала „Изток“ на Народното събрание. От страна на ИБГНИ в разговорите участва председателката на групата Мая Манолова, заместник-председателят  Николай Хаджигенов и повечето от депутатите. ИТН са запознали ИБГНИ със структурата и състава на проектоправителството, за което от ИТН очакват подкрепа в пленарната зала.

Сред срещата стана ясно, че проектокабинетът ще бъде съобщен, след като приключат и трите срещи днес с парламентарните групи – на ИБГН, ДБ и БСП. Мая Манолова заяви:

„Чухме имената на кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група“.

Увереност, че кабинетът ще бъде гласуван в НС изрази и номинираният за премиер Пламен Николов. На въпроси с искане на повече подробности за предлаганото правителство той отговори:

„Нали трябва първо с нашите партньори (да обсъдим – бел. ред.). Ще го направим по начина, по който трябва да бъде, по най-добрия начин. С нашите партньори ще говорим и след това с вас. Ще произведем новина. Има шанс за проектокабинета“.

Пред журналисти Пламен Николов показа дипломата си за висше образование, дипломната си работа, докторската дисертация и документа за докторската степен. 

Снимка: Мария Филева

Той обяви, че лично ще съобщи състава на бъдещия кабинет. По думите му министрите са редени от цялата парламентарна група и това било общо решение. 

„Не сме се чували със Слави Трифонов днес. Цялата парламентарна група взе участие в съставянето на кабинета… Философ съм, не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на „Щурците“.

Не подценявайте философското образование. Най-големите умове в политическия свят са завършили философия – Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто.

Моля ви се, не го превръщайте в махленски спор, нали искаме друг тип политика, нека да я направим. Сега ще видите съвсем скоро абсолютно всичко. До края на деня ще знаете кабинета“, каза още кандидатът за премиер. 

Междувременно в кулоарите на парламента в ранния следобед се появиха и слухове от източници, пожелали анонимност, за състава на предлаганото от ИТН правителство. Според първоначалната информация бившият депутат от РБ Гроздан Караджов ще бъде номинацията за министър на транспорта, а на външните работи друго познато лице - Ради Найденов, който заемаше поста по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

Групата на ИБГНИ се отправя към зала Изток; Снимка: БГНЕС

След срещата с парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ започнаха разговорите с „Демократична България“. На тях не присъстваха съпредседателите на дясната формация Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

След края на разговорите Владислав Панев от „Демократична България“ не пожела да коментира имена на отделните кандидат-министри, но потвърди, че Петър Илиев, който беше споменаван за кандидат за премиер, е част и от този проектокабинет.

Панев изрази мнение, че персоналният състав може да претърпи промяна:

Тепърва, както казах, ще обсъдим в парламентарната група подкрепата или не за това правителство… Да, Петър Илиев е предложен. Има няколко дни до крайния срок на връчване на мандата. Дали той ще бъде изпълнен, или не - до петък, както знаете, е крайният срок, според мен, както се вижда от действията на „Има такъв народ“, е възможно и да претърпи промени“.

Христо Иванов в кулоарите на парламента, 3 август 2021 г.; БГНЕС

От ДБ в консултациите участваха Владислав Панев и Цецка Бачкова; Снимка: БГНЕС

„Първо – не участваме в инсценировки. Второ – преценихме с оглед на информационния характер на тази среща, че няма нужда да участваме“. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обясни отсъствието си от днешните разговори.

Христо Иванов посочи, че предстои парламентарната на група на ДБ да вземе решение дали да даде подкрепа за така представеното правителство, а след това трябва да се произнесе и колективният орган на партията.

„Благодаря за интереса, но това е всичко, което имам да кажа“, лаконичен бе Христо Иванов пред журналистите в кулоарите на парламента. 

От БСП на консултациите присъстваха Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Филип Попов; Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви след срещата, продължила 45 минути:

„Все още търсим политическата форма за подкрепа за политики. Утре в 14.00 часа свикваме Национален съвет за вземане на окончателно решение. От представените имена за проектокабинета – някои познаваме, например, кандидатурата за министър на труда, социалната и демографската политика беше колега, който беше в експертната група по социална политика. Тя показа висока степен на компетентност“. 

За днешните консултации ИБГНИ, ДБ и БСП бяха поканени с писма, подписани от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

ИТН ще представи своя проектокабинет на ръководствата на ДБ, ИБГНИ и БСП

Минути след 18.00 часа кандидатът за премиер Пламен Николов обяви имената на номинираните за министри в проектокабинета.

Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

Тошко Йорданов от ИТН - 3 август 2021 г.; Снимка: БГНЕС

В петък държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата. От прессекретариата на Президентството заявиха, че конституционната процедура е спазена.

Пламен Николов e кандидатът за премиер на ИТН

Президентството: Процедурата е спазена преди мандатът да бъде връчен на Пламен Николов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна