Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати ще приемат допълнително хиляди бежанци от Афганистан

Снимка: архив

Съединените щати ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан - хора, чийто живот е застрашен, защото са работили за коалиционните сили през последните 20 години, обяви Държавният департамент във Вашингтон.

За ожесточени сблъсъци между талибаните и афганистанските военни в ключовия афганистански град Лашкар Гар в южната провинция Хелманд, съобщава Би Би Си и допълва, че са налице опасения, че това може да е първата столица на провинция, която да падне в ръцете на талибаните. Съобщава се, че талибаните са превзели и местна телевизионна станция.  Настъплението им се случва, въпреки постоянните въздушни удари на американските и афганистанските сили.

Провинция Хелманд беше в основата на американското и британското военно присъствие в Афганистан и попадането й в ръцете на талибаните ще представлява сериозен удар за афганистанското правителство, допълва ББС.

Продължават и опитите на талибаните за превземането на втория по големина град Кандахар. Под обсада е и град Херат.

Пълен контрол на талибаните върху дори една от 34-те провинции в страната ще е тежък психологически удар за правителството в Кабул, посочваи Франс прес. Президентът Ашраф Гани обвини Съединените щати за нестабилността в страната заради изтеглянето на силите им от там, за което е определен краен срок 31 август.

Междувременно Русия започна от понеделник военни учения в съседни на Афганистан бивши съветски републики. 1500 руски и узбекски военнослужещи участват в крайгранични маневри в Узбекистан, а след 2 дни започва отделно учение в Таджикистан.

Москва взема превантивни мерки срещу дестабилизиране на южния й фланг в случай на преливане на афганистанската гражданска война през границите, посочва агенция Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна