Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предлага от септември трета доза на иРНК ваксините срещу Covid-19

Страната започва масова ваксинация срещу коронавирус на подрастващите

От септември Германия ще започне да предлага трета (бустерна) доза на ваксините срещу Covid-19 на уязвими групи от населението като пенсионери и хора със слаба имунна система, заявиха здравните власти на 16-те немски провинции.

Допълнителната имунизация ще се прави с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, независимо от това коя от двете ваксини е било използвана преди това, посочиха те след разговори с федералния здравен министър Йенс Шпан.

Те също така се съгласиха да направят ваксинацията достъпна за всички деца на възраст от 12 до 17 години.

Решенията отразяват опасенията на Германия, че вариантът Делта на коронавируса, открит за първи път в Индия и разпространяващ се по-бързо, може да принуди страната да се върне към противоепидемичните ограничения и локдауни в момент, когато най-голямата европейска икономика се приближава към провеждането на общи парламентарни избори през септември.

Малко над 52% от населението на страната е напълно ваксинирано  (с по две ваксионационни дози) и около 62% са получили поне по една доза от дадена Covid ваксина.

Ваксинирането на деца между 12 и 17 години ще бъде доброволно, както и за останалата част от населението, и ще се извършва само след съгласието на родителите и медицински преглед, който изключва сериозни рискове за здравето, казаха още регионалните здравни министри.

На този етап около 10% от 4,5 милиона деца в тази възрастова група са напълно ваксинирани.

Всички това идва на фона на регистрирани повече от 2000 нови случая на коронавируса в Германия през последното денонощие, като към понеделник средната седемдневна заболеваемост е малко под 18 на 100 000 жители на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени