Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай стартира разследване на бизнеса с автомобилни електронни чипове

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) съобщи във вторник, че е започнала разследване на информации, свързани с някои бизнеси с технологични чипове за превозни средства, при които има наддаване и повишаване на цените на фона на налични недостиг, съобщава Ройтерс.

В свое изявление китайската регулаторна агенция се ангажира да засили надзора върху индустрията и да предотврати неконтролирано повишаване на цените в бъдеще.

Доставчиците, които "нарушат ценовите правила", ще понесат последствията, се казва в изявлението, без да се предоставят допълнителни подробности за стъпките на разследването.

Фирмите са заподозрени в повишаване на цените въз основа на следене на цените и на предоставени улики, добави китайският регулатори в своето изявление, обещавайки да разследва и наказва незаконни действия като презапасяване, ценообразуване и тайно споразумение.

Глобалният недостиг на микрочипове, който започна през декември миналата година, наруши веригите на доставки и хардуерния сектор по целия свят. Макар първоначално концентриран в автомобилния сектор, оттогава този проблем с недостига се разпространи, за да засегне широк спектър от различни видове технологични джаджи.

Паниката относно несигурността на доставките понякога кара купувачите и дистрибуторите на чипове да закупуват повече електронни чипове, отколкото им е необходимо, създавайки порочен кръг, който допълнително повишава цените.

През юни изпълнителният директор на производителя на чипове Intel заяви, че очаква недостигът да достигне дъно до края на годината, като пазарът ще се нормализира едва през 2023 година.

През април китайският регулатор наложи рекордна глоба от 2,75 милиарда долара на гиганта за електронна търговия Alibaba за ангажиране с антиконкурентни практики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна