Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ухан ще тества 12-те си милиона жители за Covid-19

Отменят се самолетни полети, влакове и автобуси до Пекин, за да се овладее заразата в китайската столица

Опашка в супермаркет в Ухан, 2 август 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Китайският град Ухан ще тества всичките си 12 млн. жителите за Covid-19, съобщиха днес местните власти, след като бяха потвърдени първите случаи на по-заразния Делта вариант, предаде Ройтерс.

Именно от Ухан се появи първата информация за „мистериозна пневмония“ в края на 2019 г., след което коронавирусната инфекция започна разпространението си в целия свят.

Ухан, който и пръв даде пример за мащабна карантина и масово тестване, не бе съобщавал за нови случаи на коронавирус от средата на май 2020 г., но в понеделник властите потвърдиха 3 нови случая на Делта варианта.

Ли Цян от градската управа обясни по време на пресконференция, че властите желаят "да гарантират, че всички в града са в безопасност", обявявайки, че PCR тестването в целия град е насочено към откриване на "безсимптомни инфекции".

Новите случаи в Ухан, столица на провинция Хъбей, заедно с инфекциите в съседните градове Цзинчжоу и Хуанган след събота, са свързани с град Хуаян в провинция Цзянсу, съобщи Ли Ян, зам.-директор на Центъра за контрол на заболяванията на Хъбей.

Огнището в Цзянсу на свой ред се смята, че е тръгнало от полет от Русия.

След това много градове в Южен Китай и няколко в северната част включително Пекин съобщиха за случаи на Covid-19.

Вариантът Делта на коронавируса досега е открит в повече от 20 града в Китай, като множество провинции въвеждат локдауни, ограничаване на пътуванията и масови тестове.

Междувременно англоезичният сайт South China Morning Post съобщава, че някои полети, влакове и автобуси до китайската столица са отменени, тъй като властите забраняват на всеки, пристигащ от районите със среден и висок риск от зараза, да влиза в Пекин. Целта на тази мярка е да се спре коронавирусната епидемия в столицата на Китай.

"Пекин трябва да бъде "защитен на всяка цена" с най-бързите и строги мерки и с най-решителните действия", според среща в неделя, ръководена от секретаря на Комунистическата партия на Пекин Цай Ци. "На всеки от даден град с установени случаи на Covid-19 е забранено да влиза в Пекин, като са спрени полетите, влаковете и автобусите на дълги разстояния от тези места".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна