Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на динята

До две чаши бяло вино са полезни в жегите

Снимка: Уикипедия

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света.

Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.

Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Повече за полезните свойства на този плодов зеленчук разказва в “Нашият ден“ диетологът д-р Силвия Паскалева.

“Тя е от семейство Тиквови, така както са тиквичките, краставиците и това донякъде обуславя и съдържанието, което има.

Динята е изключително полезна, въпреки че често пъти я линчуваме заради високото съдържание на захари, което има, както и високия гликемичен индекс. Но тя пък е много богата на вода, близо 92% от съдържанието. Затова е много полезна в горещините.

Изключително полезна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите. Препоръчваме я на спортистите през лятото като сок или плод преди тренировка. Това помага за по-добрата дейност на мускулите, но и намалява риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.

Хубаво е да се консумира през сезона. Динята е много богата на витамин С и А. Но най-високото съдържание на тези витамини е именно през слънчевите летни месеци.

Динята е доста богата и на фибри, затова много благоприятства храносмилането, но ако има дразнене на стомаха, препоръчвам на пациентите да консумират по-малки количества.

Също така не трябва да се прекалява с количествата поради високите нива на захари, които съдържа. Повече от един резен не е препоръчително."


Какво да пием в жегите

"Диетолозите не препоръчваме високоалкохолните напитки през лятото не само защото съдържат много от т.нар. "празни калории" и рискът от покачване на килограмите нараства, но и от тяхната консумация организмът се дехидратира.

Лятото можем да си позволяваме нискоалкохолни напитки. Коктейлите са един прекрасен избор, защото често пъти са комбинация от различни плодове, но съдържат и доста захар, затова не бих препоръчала повече от един.

Чаша вино, особено бяло, не е никакъв проблем, можем да си позволим и две. Бирата е полезна лятото, но е важно да фиксираме количеството. В никакъв случай да не надвишава над 330 мл.

А всъщност през лятото е изключително важно да се приема голямо количество течности – 70-80% нека бъде за сметка на водата.

В летните месеци съветвам пациентите си да приемат до 40 мл вода на килограм тегло."

Чуйте д-р Силвия Паскалева в звуковия файл.

Снимки: pixabay, Уикипедия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени