Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложбата „Под патината на времето“ в Художествената галерия в Русе

В Художествената галерия на Русе тази вечер ще бъде представена изложбата „Под патината на времето“. Експозицията включва 34 творби от фонда на галерията, реставрирани и непоказвани от десетилетия.

Тази вечер в голямата художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 ще бъдат подредени картини, реставрирани по програмата на Министерството на културата за опазване на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

34-те творби, които ще види публиката тази вечер, са собственост на Художествената галерия в Русе и са постъпили във фонда ѝ в първите години от набирането на колекцията. Платната са били крайно нуждаещи се от реставрация и не са били показвани досега точно заради лошото им състояние.

В селекцията, която представя българското изкуство в периода 40-50-те години на XX век, са включени творби на именити наши художници, сред които Димитър Гюдженов, Никола Ганушев, Крум Иванов, Васил Стефанов - Чилито и Марчо Киров. Реставрацията е направена от Татяна Трифонова, а платната след изложбата в Русе ще потеглят на турне и ще гостуват първо в Художествената галерия на Казанлък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна