Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на съдебната сага във връзка с падналия асансьор в Майчин дом

Емануела Фролошка: Човек трябва максимално да извлича уроците от всичко, което му се случва

Нужно е осъвременяване на нормативната уредба за асансьорните съоръжения

Емануела Фролошка със семейството си.
Снимка: Личен архив

Край на съдебната сага във връзка с падналия асансьор в Майчин доми какви са поуките от последните 11 г. за Емануела Фролошка, една от пострадалите тогава. Ето какво написа тя в социалните медии:

"... в този ден за пореден път разбрах, че ако вярваш и се бориш, но и ако си намерил най-добрите бойци, които да вървят рамо до рамо с теб, ще успееш.

На 28.07.2021 г., след повече от 11 години съдебни битки ВКС постави окончателно край на съдебната сага за падналия асансьор в Майчин дом, между мен и болница. Спор, започнал през 2010 година и завършил през 2021 г.! В определението си ВКС потвърждава решението на Апелативната инстанция, в която спорът, имащ отношение към инвалидизацията ми, макар и не в пълен размер, беше уважен в моя полза. Решение, което за мен беше напълно задоволително, но решение, което беше обжалвано от страна както на болницата, така и на асансьорната фирма.

И не, годините и битките не ме изтерзаха! И не, връщането към инцидента не ме травмира! Защо ли? Защото ми даде възможност да се изкача на следващото си стъпало от собственото си развитие! Защото този инцидент преобърна живота ми, но със знак "+"! Защото ме научи да се боря, но достойно! Защото ми даде поредното предизвикателство, към което да обърна поглед - специалност "Право"!“,  - това е написа преди два дни Фролошка.

„Синът ми, с който бях бременна при инцидента, днес е добре, в 4 клас е, музикален е, но той беше и свидетел на всички мои последващите операции, като последната беше през 2018 г., а ми предстои още една, за да бъдат извадени металите, които ми бяха сложени", каза в "Преди всички"  Емануела Фролошка.

"Но аз не се самосъжалявам, аз съм по-скоро борец. Научих най-важният урок от този инцидент и последващите събития – това е, че човек трябва максимално да извлича уроците от всичко, което му се случва, за да може да генерира своята лична мъдрост, която да му даде възможност да се изкачи на следващото стъпало.

Това са едни от най-важните уроци, които ви дава живота, за да се доусъвършенстваме", смята Фролошка.

Тя припомни, че е създала впоследствие фондация в помощ на други пострадали от инциденти хора. По думите и в последните месеци в Дирекция технически надзор са започнали регулярни проверки на асансьорите, правят се ненадейни проверки по региони на асансьорните съоръжения, за да се види доколко те отговарят на текущите изисквания по нормативна уредба. Но тази уредба трябва да се осъвремени, защото вече има модерни устройства към асансьорите, а за тях не е ясно кой отговаря", посочи още Фролошка.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени