Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В УМБАЛ "Св. Георги" вече работи уникален робот за дезинфекция

| обновено на 03.08.21 в 15:30

УМБАЛ „Свети Георги“ е първата болница в България, която се сдоби с революционен робот за дезинфекция срещу COVID-19. Най-голямото държавно лечебно заведение у нас го получава безвъзмездно благодарение на поръчка, направена от Европейската комисия. 

Освен ръководството на болницата на церемонията присъстваха още представител на Посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик и на българския й дистрибутор. 

По време на събитието стана ясно, че роботът, който работи с помощта на ултравиолетова светлина и унищожава успешно и други патогени, има ефективност до 99,9%. В бюджета на Европейския съюз са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, каза още ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Роботът не измества ежедневните санитарни дейности, но 15мин дезинфекция с UV светлина, може да замени почистването с химикали като перхидрол, например, за което са нужни повече от 2 часа, поясни представителят на фирмата доставчик Андре Сондергаард.

Очаква се и други болници в България да получат от специализираните роботи. За целта те трябва да подадат документи за кандидатстване. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна