Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощни експлозии в Кабул, десетки цивилни жертви при боеве в Афганистан

| обновено на 03.08.21 в 21:54
Афганистански сили за сигурност са блокирали пътя към района на експлозиите в центъра на Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две мощни експлозии отекнаха в центъра на Кабул тази вечер, последвани от престрелки между бунтовници и силите за сигурност.

Агенция Ройтерс съобщава за най-малко 4-ма загинали и 20 ранени. Предполага се, че целта на нападателите са били няколко афганистански депутат и резиденцията на военния министър Бисмила Хан Мохамади.

След като се чули взривове и стрелба между нападателите и силите за сигурност, самият министър написа в "Туитър", че е добре.

Стотици жители на Кабул излязоха по улиците малко след първия взрив, за да демонстрират срещу талибаните и в подкрепа на армията.

Талибанското настъпление в страната продължава, като най-сериозно засегната е столицата на провинция Хелманд Лашкар Гах. Там за последните 24 часа са били убити десетки цивилни , над 100 са били ранени.

В друг район на Афганистан расте броят на цивилните жертви в резултат на конфликта между талибаните и силите за сигурност. Най-малко 40 жители на южния град Лашкар Гах са загинали през последните 24 часа, съобщиха от мисията на ООН. Уличните боеве продължават четвърти ден, откакто талибаните проникнаха в в града.

Лашкар Гах е столицата на южната провинция Хелманд и до талибанския щурм наброяваше 200 000 жители.

В подготовката си за контраофанзива генерал Сами Садат ги призова да се евакуират:

„Това е послание към жителите на Лашкар Гах. Скъпо братя и сестри, молим ви да напуснете вашите домове възможно по-скоро. Знаем, че това е много трудно решение за вас, но не искаме да пострадате. Моля ви, напуснете и стойте по-далече от талибаните, за да можем да започнем нашата операция. Ние се бием за нашия народ, за нашата нация, за нашето бъдеще“.

Освен Лашкар Гах, талибаните щурмуваха и тази нощ западния град Херат, но бяха отблъснати. С помощта на местния командир Исмаил Хан, армията удържа местното летище, но цялата провинция в радиус от десетки километри е в ръцете на бунтовниците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна