Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийско решение лиши Христо Христов от олимпийски бронз

Христо Христов
Снимка: Ройтерс

Щангистът Христо Христов завърши пети в категория до 109 килограма на олимпийските игри в Токио. Много спорно съдийско решение лиши тийнейджъра от Варна почти сигурно от бронзовия медал.

19-годишният българин записа двубой от 408 кг (189 кг в изхвърлянето и 219 кг в изтласкването). Олимпийски шампион стана узбекът Акбар Джураев с нов олимпийски рекорд от 230 кг. Втори е арменецът Симон Мартиросян с 423 кг. Бронзът отиде при Артурс Плесниекс (Латвия) с 410 кг, а четвърти Тимур Наниев от Руския олимпийски комитет с 409 кг.

В първото движение Христов изхвърли в първия опит 185 кг, а след това направи успешен и на 189 успешен. На 192 обаче щангата го затисна. Варненецът завърши трети в движението след Мартиросян с олимпийски рекорд от 195 кг и Джураев от със 193 кг.

В изтласкването световният шампион за младежи Христов успя на 213 и 219 кг. В третия си опит той поиска рекордните за него 222 кг и успя, след което изкрещя от радост. Съдиите обаче решиха, че е имало леко трепване на лакътя и не признаха опита и така не позволиха на българина да спечели медал, защото с този резултат щеше да изпревари със сигурност руснака и латвиеца. 

Българският щаб, начело със старши треньора Иван Иванов, подаде контестация, но тя не бе уважена 

"Чувствам се много ограбен. Това решение ми попречи да направя нещо, което исках да постигна в живота си. Вие видяхте какво стана. Не мога да коментирам поведението на журито, но това беше ограбване. Щях да спечеля бронзов медал", заяви разочарования Христо Христов след състезанието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна