Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шедьоври на американския разказ – том 2

| обновено на 04.08.21 в 12:33

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ. 

Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската чувствителност са в историческия период, който засяга тези разкази. Духът на пионерите, на първооткривателите, на хората, които все още са в конкуренция не с големия капитал, а с природата. Читателят попада на пулса на автентичната американска чувствителност – в едни по-жестоки, но по-човечни времена. 

Америка, която сякаш остава неопозната – това е общата атмосфера на тази антология с американски разкази. 

Вторият том на "Шедьоври на американския разказ" е съставен и преведен от Станимир Йотов (и други преводачи), който разказва в "Артефир":

"Няма някаква разлика в подхода към този втори том. Просто това е една нова плеяда от изключително добри американски писатели. И двата тома бяха замислени като една обща матрица преди 5 години. Работата вървеше едновременно. Подходът винаги е бил един и същ – да изберем най-добрите разкази от една огромна литература – може би най-значимата литература на ХХ век. Нелека задача. Трябваше да подберем от над 150 тома книги, безбройни сборници... Този подбор включва към 1000 страници, 63 разказа. Надявам се, че накрая се е получила добра подборка.

Опитахме се да има едно сечение между по-познати имена и имена, които за първи път се превеждат на български

Основният индекс при търсенето на разказите беше да отварят една неотворена врата към американската литература. Представях си сборника, чисто метафорично, като една огромна готическа сграда, в която отваряш вратата, преминаваш в нов свят, след това отваряш следваща врата...

Аз също бях подвластен на усещането за една непозната Америка. Бих споделил мнението на писателя Джъстин Кронин"Една от великите теми на американската литература е сблъсъкът на човека с безкрайните открити пространства на континента". Това са разкази за откритите пространства, за прериите, за завладяването на един нов свят. Тук някъде витае и идеята за Скитника. Навсякъде в американската литература я има идеята за онзи човек, който продължава все напред и напред – този адвенчър дух властва и в двата тома."

 Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Пергамент прес



Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени