Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военнослужещи обезвредиха невзривен снаряд

Снимката е илюстративна
Снимка: архив БНР

Военнослужещи от ямболския батальон обезвредиха невзривен снаряд, открит в землището на село Лозенец, община Стралджа. Близо 10 години след експлозията в базата за утилизация край пътен възел „Петолъчката" земеделските производители продължават да откриват боеприпаси.

Невзривният снаряд е открит случайно при извършване на селскостопанска дейност в близост до село Лозенец. След подаването на сигнала на място са пристигнали военнослужещи от формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия. Боеприпасът е транспортиран до безопасно място, където е обезвреден. Това е поредният невзривен снаряд, който местните откриват в ежедневната си работа на полето.

Взривът в базата за утилизация избухна на 5 юни 2012 година. При експлозията загинаха трима души, нанесените щети бяха оценени на няколко десетки милиона лева. Делото по случая все още не е приключило. След експлозията повече от три месеца военни прочистваха трикилометровата зона около складовете от невзривни боеприпаси, но и до днес рискът остава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени