Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт

Снимка: Ани Петрова

Депутатите ще гласуват Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. В седмичната проектопрограма не е насрочена процедура за избор на премиер, структура и състав на Министерския съвет.

Предвиден е обаче първи блиц контрол на представители на изпълнителната власт - в първия четвъртък на месеца, както е по новите правила за работата на парламента. 

За днес е предвидено обсъждане на два проекта на решения - единият, внесен от ГЕРБ, е за създаване на временна комисия, която да изясни факти и обстоятелства за прилагане на специални разузнавателни средства от МВР в предизборната кампания.

Другият проект е внесен от „Демократична България“ и предвижда изслушване на главния прокурор Иван Гешев и изискване за внасяне на доклад от главния обвинител за прилагането на Закона за защитените свидетели за последната година.

Депутатите ще решават дали да бъде създадена временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“. Тя е по предложение на „Демократична България“.

Депутатите ще приемат Правилника си за работа, който предвижда създаването на нови постоянни комисии - едно от предложенията е да има комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, а към комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се предвижда създаване на подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Предвижда се отделна комисия по туризъм и отделна за българите в чужбина. Част от новите правила предвиждат намаляване на транспортните привилегии на депутатите и осветляване на парите на нещатните сътрудници. Все още не е ясно дали в пленарната зала ще се подложи на гласуване идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

Обект на обсъждане ще бъде намаляване на депутатските заплати. Вчера ресорната временна комисия отхвърли предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.