Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ разглежда оставката на генералния директор на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

Съветът за електронни медии ще разгледа днес оставката на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Медийният регулатор трябва да избере и временно изпълняващ длъжността, докато в тримесечен срок бъде насрочен конкурс за избор на нов генерален директор. Заседанието на СЕМ е насрочено за 15 часа.

Андон Балтаков оповести в понеделник, че е депозирал до СЕМ молба за прекратяване на договора си за управление на БНР, считано от 6 август 2021 година.

Той посочи, че мотивите му са дълбоко лични. И изрази надежда, че СЕМ ще подбере ръководител, който да отстоява принципите на независимост и безпристрастност в БНР.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева коментира подадената оставка:

„Боя се, че не мога да изложа причините, тъй като те наистина са много лични. Това изцяло зависи от господин Балтаков дали ще ги сподели публично или не. Той подава оставка за втори път пред регулатора. Първия път направихме всичко възможно той да не си тръгне и успяхме, но доколкото разбирам, този път няма да успеем да го върнем. Съжалявам много, че е взел такова решение и съжалявам много за всичко, което му се е случило, което го е принудило да вземе това решение“.

Андон Балтаков беше избран за генерален директор на БНР през януари 2020 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени