Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Липсата на данни за ваксината "Спутник V" поражда въпроси

Не е сигурно одобрението на руската ваксина от Европейска агенция по лекараствата

Снимка: Reuters

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобрението на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" от Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още не е сигурно.

Фактът, че производителят на ваксината срещу коронавирус "Спутник V" не е успял да предостави на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) достатъчно данни за нейната ефикасност и безопасност, "поражда въпроси", заяви в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Стана много тихо около "Спутник V". Заявлението за ваксината до EMA е подадено от дълго време", посочи Фон дер Лайен в интервю за RedaktionsNetzwerk Deutschland.


Ден по-рано Европейската комисия направи ваксинационния Covid сертификат на Сан Марино валиден в целия Европейски съюз, отбелязвайки по този начион потенциално важен етап за "Спутник V", тъй като приблизително 90% от малката държава са имунизирани с руската ваксина.

Според производителя на руската ваксина тя вече е одобрена в 69 страни по света. В рамките на ЕС Унгария и Словакия използват "Спутник V" дори без одобрение от ЕМА.

Наскоро Русия изрази надежда, че ваксината ще получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата до есента на 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна