Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия разтърси район до Националната дирекция по сигурността в Кабул

Талибаните поеха отговорността за нападението с кола бомба срещу дома на министъра на отбраната на Афганистан

| обновено на 04.08.21 в 11:04
Кола бомба се взриви в Кабул, Афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозия разтърси район до Националната дирекция по сигурността в афганистанската столица Кабул в сряда. Ранени са двама цивилни и служител по сигурността, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Часове преди това (във вторник вечерта) кола бомба се взриви близо до дипломатическия квартал в Кабул. Беше съобщено за шестима загинали, сред които трима нападатели.

Талибаните поеха отговорността за нападението във вторник вечерта срещу резиденцията на действащия министър на отбраната на Афганистан в Кабул. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че във вторник групата е предприела атаката на резиденцията на министъра на отбраната, като добави, че по това време там се е провеждала важна среща.

Тези действия идват в момент, когато талибаните засилиха кампанията си, за да победят подкрепеното от САЩ правителство, тъй като ръководените от Съединените щати чуждестранни сили приключва изтеглянето си от региона след 20-годишна война.

Мишена на атаката във вторник беше жилището на  министъра на отбраната генерал Бисмила Хан Мохамади, заяви самият той:

"Тази вечер беше извършена самоубийствена атака  срещу дома ми от терористи. Благодарение на Бог, членовете на семейството ми и аз не пострадахме, но за съжаление някои от моите охранители бяха ранени. Уверявам ви, скъпи сънародници, че тези инциденти ни най-малко няма да сломят нашия дух и решимостта ни да защитаваме вас и нашата страна".

Междувременно настъплението на талибаните в страната продължава, като най-сериозно засегната е столицата на провинция Хелманд Лашкар Гах. Там през последното денонощие са били убити над 40 цивилни и повече от 100 са били ранени. 

Ситуацията в Афганистан се влоши, след като президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че американските войски ще бъдат изтеглени до септември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!