Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подем на бизнес активността в еврозоната през юли до 15-годишен връх

Икономическата активност в еврозоната през юли се ускори до нов 15-годишен връх, тъй като облекчаването на повече противоепидемични мерки и ускорената Covid ваксинация подкрепи експанзията в доминиращата в единния блок сфера на услугите.

Това показват окончателни данни от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута (промишлената и активността в сферата на услугите), нарасна през юли до 60,2 пункта от 59,5 пункта през юни, достигайки най-високо ниво от юни 2006 г. Въпреки че окончателният индекс е малко под предварителното му ниво от 60,6 пункта, той остава далеч над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между свиването и бизнес експанзията.

"Секторът на услугите в Европа се връща обратно към живот. Облекчаването на противоепидемичните ограничения и по-нататъшният напредък на ваксинацията увеличават търсенето на голямо разнообразие бизнеси, особено в туризма, пътуванията и хотелиерството", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.


Окончателният PMI индекс в сферата на услугите нарасна силно през юли до 59,8 пункта от 58,3 пункта през юни при предварителен индекс на ниво от 60,4 пункта. Въпреки низходящата ревизия индексът достигна през юли най-високо ниво от юни 2006 г.

По-рано тази седмица Markit отчете продължаващо нарастване и на промишлената активност през миналия месец, но широко разпространеният недостиг на материали и суровини, както и лошата транспортна достъпност доведоха до скок на промишления ценови индекс до най-високите стойности от началото на проучването през юни 1997 г.

Фирмите от сферата на услугите също бяха повлияни от инфлационния натиск, което доведе до нарастване на общия PMI ценови индекс през юли до 69,9 пункта от 69,8 пункта месец по-рано, достигайки близо 21-годишен връх.

Индексът на бизнес очакванията в сектора на услугите обаче се понижи до тримесечно дъно от 69,1 пункта спрямо 72,7 пункта през юли с оглед на риска пред икономическите перспективи, свързан с Делта варианта на коронавируса.

"Притесненията за Делта варианта станаха по-широко разпространени, потискайки в някои случаи бизнес дейността и пораждайки опасения относно възможността отново да се затегнат противоепидемичните мерки", отбеляза Крис Уилямсън.

"Следователно ръстът на активността в сферата на услугите през юли беше малко по-слабо изразен спрямо предварителните данни, като има отслабване и на бъдещите очаквания, представяйки значителен риск за перспективите и намеквайки, че икономическият растеж може да започне да се забавя отново с наближаване на есента", заключи той.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.