Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“.

Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър.

Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени спектакли и фестивално шествие...

Темата коментира в “Нашият ден“ Мариета Василева, режисьор, създател на театрална къща “Мариета и Марионета“ и организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“.

“Това ще бъде третото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър “Арлекино и Марионета“, организиран от Театрална къща “Мариета и Марионета“ със съорганизатор Община Созопол и с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд “Култура“ и други наши съмишленици и приятели.

Програмата ще бъде открита утре вечер с представление на театър “Сириус“ и ще продължи с още 14 спектакъла. В програмата има два спектакъла на чуждестранни театри.“

Темата коментира в “Нашият ден“ и Карло Бозо, емблематичен режисьор, продуцент и преподавател. Той е създателят на “Отело – трагикомедия дел арте“. И е творец с над 2000 представления на свои спектакли в различни театри по целия свят:

“Запознах се с Мариета на фестивала в Авиньон през 2018 г. След това заедно участвахме в едно обучение по комедия дел арте (Commedia dell'arte) в нашата академия във Версай.

След това си пожелахме да създадем един фестивал, в който да обединим традицията на комедия дел арте и кукления театър – първият такъв в Европа.

Мариета ми показа една снимка на нейната къща в Созопол. Видях Созопол и си казах – там трябва да направим фестивал."

Комедия дел арте

"Основната тема на този жанр е сблъсъкът между темата за любовта към властта и силата на любовта. Любовта, която побеждава.

Обърнах се към представяне на Шекспир, защото той е съгласен с мен."

Повече за Фестивала можете да чуете от разговора в звуковия файл.

Снимки: "Мариета и Марионета"
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия