Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на продажбите на дребно в ЕС през юни с най-силен годишен ръст в България

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС нараснаха през юни за втори пореден месец макар и по-слабо спрямо техния подем през май, когато европейските потребители започнаха да се стичат обратно в магазините след започналото облекчаване на противоепидемичните ограничения, показват данни на Евростат.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно в България отбелязаха най-голям растеж в рамките на целия Европейски съюз, отчита още официалната Европейска статистика.

През юни продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 1,5% спрямо май, когато нараснаха с цели 4,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно повишение с 1,7 на сто.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно се повишиха през юни с 1,2% след скок с 4,2% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България пък се увеличиха през юни с 1,5% спрямо май, когато нараснаха с 1,6%, като това представлява повишение за четвърти пореден месец.

Повишението през юни в рамките на ЕС се дължеше до голяма степен на силен скок при продажбите на автомобилни горива и продажбите на нехранителни стоки, но при намаляване на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия.

Спрямо юни 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нараснаха на годишна база с 5,0%, а в рамките на целия ЕС с 5,3% след повишения съответно с 8,6% и с 8,9% през май 2021 г.

Продажбите на дребно в България през юни обаче скочиха на годишна база с цели 22,7% след повишение с 23,9% през май, отбелязвайки най-силен ръст сред 27-те страни членки на ЕС.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени