Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти искат Централните хали в София да останат културна ценност

Борис Бонев, активисти на „Спаси София“ и граждани организираха протест с жива вериха около Централните хали в столицата.
Снимка: БГНЕС

Демонстранти се събраха тази вечер пред Централните хали в столицата с искане сградата да бъде запазена като културна ценност и да не се допуска да се превърне в супермаркет.

Участниците в протеста увериха, че външният вид на Централните хали е в добро състояние и нищо не налага промяна на функциите му от закрит пазар с множество малки търговци, да се превърне в безличен магазин като много такива в страната.

Сградата е уникална даденост и трябва да допринася за икономическото и туристическото развитие на София, с множество магазинчета на малки търговци, занаятчии и заведения.

Протестиращите призоваха Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да се направи обстоен анализ.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който също дойде пред Халите, обясни, че няма възможност да спре проекта заради факта, че Централните хали са частна собственост.

„Тук трябва да има реставрация и поддържане на тази собственост“, каза Минеков.

„Инвеститорът да не води процеса на тъмно, а да се съобрази с мнението на обществото“, призова общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“.

Протестиращите поискаха и Столичната община да вземе отношение по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени