Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разпореди проверка за качеството на въздуха при ТЕЦ „Бобов дол“

Изглед от Големо село към ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: Кирил Фалин

Районна прокуратура – Кюстендил се самосезира по повод информация по медиите и сигнали на местни хора за замърсяване на въздуха в района на с. Големо село, обявиха от обвинението.

Жители на Голево село изпратиха и писмо до БНР, за да се оплачат от нетърпимата миризма на сяра и запрашеност при работата на ТЕЦ „Бобов дол“.

В публикации по медиите се съдържа информация за влошаване качеството на атмосферния въздух в района на с. Големо село. В тях се посочва, че ТЕЦ „Бобов дол“ е предизвикал значително замърсяване на въздуха в района на населеното място в края на месец юли 2021 г.

За изясняване на случая е разпоредено на Областната дирекция на МВР- Кюстендил да извърши проверка, която да приключи в 20-дневен срок. Изискана е и информация от Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщават от прокуратурата.

В репортаж по БНР местните хора казаха, че миризмата на сяра, особено около обедните часове, в селото е нетърпима, а пушек от комините на централата и прах се стелят над къщите им. Особено зле се чувстват децата, които остават вкъщи.

Недоволство в Големо село заради ТЕЦ „Бобов дол“

От ръководството на централата казаха в отговор, че спазват всички изисквания на Комплексното разрешително и нормите за вредни емисии при работата на централата. А от седмица в центъра на Големо село е ситуирана подвижна измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда, която не е регистрирала завишени показатели за серен диоксид или други вредни вещества.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна