Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки започна работа парламентарната комисия по ревизия

Мая Манолова е председател на Комисията по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години.
Снимка: БГНЕС

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт „Биволъ“, започна работата си Комисията за ревизия на управлението през последните пет години. Според журналиста Димитър Стоянов, казусът е довел до ощетяване на хазната с около 30 милиона евро.

Комисията за ревизия на управлението разглежда сигнали на граждани

Според Димитър Стоянов ощетяването на фиска идва от използването на квотите въглеродни емисии, които не са платени, а са верифицирани от специално създадена за целта компания:

"Постъпателно започва да верифицира докладите на осем топлоцентрали. Всички тези топлоцентрали са свързани с господин Ковачки. В някои от тях той присъства като консултант. За всички имаме подозрение, че е скрит собственик", посочи журналистът.

Компанията е акредитирана през 2019 година, а миналата година са установени нередности, обясни Ирена Бориславова от Службата по акредитация:

"В процеса на оценяването са констатирани несъответствия с изискванията, които са отстранени".

От думите на Бориславова стана ясно, че орган по верификация може да има всяка компания, което предизвика размяна на реплики между председателя на Комисията Мая Манолова и участници в заседанието, а БНР записа следния диалог:

-  "Тоест, ако разбрахме правилно, всеки оператор може да си направи лаборатория, след това да си създаде верифицираща фирма и така да определя количеството парникови газове";

- "Прощавайте, че се включвам, но не бих казала, че би трябвало да правите такъв извод, не защото защитавам някого".

-  "Аз обобщавам".

-  "Това е ваше мнение. Може да обобщавате, но не внушавайте".

В хода на заседанието бе поставен и въпросът дали в някои от централите, верифицирани от въпросната фирма, не се изгаря боклук нерегламентирано. Екоминистърът Асен Личев е подал документите до органите за разследване, но пряка връзка между този случай и сигналът на Димитър Стоянов не може да бъде направена.

Асен Личев е предал на следствието документи, свързани с вноса на отпадъци

Позиция от централата

Същевременно от ТЕЦ „Бобов дол“ излязоха с позиция, в която посочват, че винаги се съобразяват с българските и европейските процедури за годишно отчитане на емисиите на въглероден диоксид и докладите се проверяват ежегодно от независима институция.

От централата изтъкват, че са инвестирали милиони евро през последните 10 години за намаляване на въглеродните емисии.

От ТЕЦ „Бобов дол“ пишат още, че годишните отчети за емисиите са проверени от верификатори без никакви възражения от регулаторните органи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна