Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха персонал и местни жители заради пожар в близост до турски ТЕЦ

| обновено на 05.08.21 в 02:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Персоналът на турски ТЕЦ беше евакуиран заради пожар в района, който достигна до съоръжението, съобщи Франс прес. В туитър кметът на град Миляс, в провинция Мугла, Мухамет Токат потвърди, че в момента в централата "Кемеркьой" няма никой. 

От министерството на отбраната съобщиха, че всички химикали и опасни материали са изнесени от мястото, но местните власти предупредиха, че съществува опасност от взрив на складираните тонове въглища, с които съоръжението работи.  Според турски медии обаче повечето от въглищата са били пренесени в склад на няколко километра  като предпазна мярка при започването на пожарите в района в началото на седмицата.

По-рано местни представители използваха резервоари с водород, за да охладят централата, а след това ги напълниха с вода за защита. Пожарът обаче обхвана хълмовете около централата, а турски спасители започнаха евакуацията на стотици хора по море.

8 души загинаха при над 180 пожара в Турция от миналата седмица насам.

Справянето с бедствията подложи президента Реджеп Ердоган на критики, като критиците му го обвиниха, че действията на властите във връзка с кризата са били бавни. В телевизионно интервю той каза, че опитите на пожарникарите да спасят централата в Миляс се провалят заради силните ветрове в района и заяви, че от опозицията се опитват да трупат политически точки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!