Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще изискват пълна ваксинация от чужденците

| обновено на 05.08.21 в 08:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската администрация разработва план, който ще изисква почти всички чужди граждани, които посещават страната, да бъдат напълно ваксинирани, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на представител на Белия дом, според когото така ще бъдат премахнати част от ограниченията за пътуване.

По думите му администрацията не е готова веднага да се откаже от рестрикциите заради увеличаващите се случаи на Covid-19.

Новата схема ще включва прилагането на постепенен подход. Ще има обаче, и изключения от пълната ваксинация, но те ще бъдат ограничени, уточняват от Ройтерс.

А от Си Ен Ен съобщават, че тази седмица се очаква американският министър на отбраната Лойд Остин да поиска ваксинирането срещу Covid-19 да стане задължително за всички военни на активна служба.

Миналата седмица в изявление, посветено на ваксините, президентът Джо Байдън, заяви, че Министерството на отбраната трябва да реши кога и как задължението да бъде въведено. Според Си Ен Ен след това въпросът е бил обсъден от Обединения комитет на началник щабовете. Медията цитира  официални представители, според които, ако Остин направи препоръка за въвеждането на задължителна ваксинация, той може да поиска президентска заповед, която да я разреши преди пълното одобрение на някой от препаратите от страна на Администрацията по храните и лекарствата.

По-рано от Пентагона  заявяваха, че вероятно ще изчакат одобрението на агенцията, но настояването на Байдън за повишаването на броя на ваксинираните най-вероятно ще промени това, отбелязва телевизията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!