Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес температурите отново са над 40 градуса

Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с пожарите

С кораби на бреговата охрана, частни яхти и рибарски лодки евакуираха жители и туристи от крайбрежния град Ровис

| обновено на 05.08.21 в 14:45
Опожарен двор след горския пожар в района на Варибоби, североизточно предградие на Атина, 4 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа. Тлеещите огнища и екстремните температури създават риск от запалване на нови пожари.

Основните усилия на огнеборците са на остров Евбея (Евия), където фронтът се разраства. Властите евакуират жители и туристи от засегнатите места. Няма пострадали.

Огънят нанесе сериозни щети на Евбея.

Отново от вятъра се разгарят загасени пожари, обстановката е критична, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Основните сили са насочени към област Евбея, където огънят се разраства. Вече са евакуирани жителите на 15 села. Изгоряха къщи и производствени цехове. 

Пожарът на острова е извън контрол, съобщават огнеборците там. Пламъците достигат до 20 метра и температурите са непоносими, казват местни жители, които бързо напускат района. Бият камбаните на църквите, за да предупредят хората да напуснат.

В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 жители и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, тъй като огънят стигнал чак до морския бряг.

Пожарникари, доброволци и армейски части участват в гасенето на огнената стихия, достигнала опасна близост до Древна Олимпия. Спасиха от унищожаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наблизо сграда на Международната Олимпийска Академия. Духа вятър и огнищата се разпалват, казват местни жители.

Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния.  В област Илия изгоряха цели села. Министерството на отбраната изпраща военни сили към засегнати от огнената стихия райони.

На Пелопонес, в региона Илия, бяха разпратени съобщения на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация.

Наложи се и евакуация в района Месиния, отново на Пелопонес. Борбата с огнената стихия продължава, а основното огнище на пожара е в селото Диаволици.

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес отново в страната температурите са екстремни.

В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

От Кипър и Израел пристигна помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето участва и руски самолет, нает за лятото от гръцкото министерство по защита на  гражданите. От дипломатическата мисия на Русия в Атина изразиха готовност за допълнителна помощ.

Днес е девети пореден ден с температури, които се очаква да достигнат 45 градуса. На много места в Гърция живачният стълб вече преминаха 40 градуса и е ветровито. При тази обстановка е трудно да се използват самолети и хеликоптери за гасене по въздух.

Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони.

Премиерът Мицотакис определи ситуацията като "кошмар" и разпореди: "основен приоритет е да се спаси живота на хората".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна