Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първият в Североизточна България кучемат е в Белослав

Първият по рода си „кучемат” беше монтиран в Белослав в началото на тази седмица. Съоръжението представлява вендинг машина, която съчетава в себе си грижата за животните и разделното събиране на боклук. Тя се намира на входа на площадката за свободно разхождане на домашни любимци на Крайезерната алея в града.

В корпуса на машината има два отвора – за изхвърляне на ненужната вода от пластмасова бутилка и още един за изхвърляне на самата бутилка. Изхвърлената в машината вода изтича към обособено в долната част канче, от което животните могат да пият. А когато изхвърлите самата бутилка, машината пуска еднократна доза кучешка храна.


От задната страна на кучемата има контейнер за изхвърлените пластмасови бутилки, които ще се предават за рециклиране. Машината е и енергийно ефективна и се зарежда от слънчеви панели.

Според кмета на Община Белослав Деян Иванов гражданите приветстват новата придобивка. Той поясни, че машината е предназначена както за домашни кучета, така и за бездомни.

"Площадката е отворена денонощно. Осигурили сме и видеонаблюдение", каза кмета и призова гражданите да пазят новата машина.

Средставата за кучемата са осигурени изцяло от дарения. Обмисля се монтирането и на подобни машини и на други места в града.

Чуйте подробностите в разговора на Иван Барбов с Деян Иванов:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия