Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинска съветничка от Бургас с предложения за регламент за протест и контрапротест

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Общинска съветничка в Бургас от "Демократична България – Зелено движение" Даниела Божинова има идея как да спре въртележката протест- контрапротест, полицейски кордони, сблъсъци.

„Моето предложение е подобно на общинските разпоредби в частта за обществения ред, за събранията, митингите и манифестациите.

При преценка, че има риск за обществения ред, за гражданите, /така беше с прайд протеста в Бургас/ кметът да може промени мястото и часът на двата протеста, ако са на едно и също място или час.

Моята намеса беше в полза на първата група подала в общината часа и мястото си за протеста. Така че първата подала искане за протест група е първа по право. А когато трябва да се променя място или време, то да бъде за вторият заявил масовата проява на открито.

В Бургас на прайд протеста произтекоха рискови събития за гражданите, също беше използвано скъпо водно оръжие за разпръскване, което не е от полза за никого.

Трябва също да се промени и законодателството в сферата на масовите прояви, в частта кога се забранява също даден протест, какви са точно условията за провеждането на протестите", заяви още Божинова.

Още по темата в звуковия файл .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени