Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Георгиева: У нас има много добра дарителска култура за непопулярни каузи

Снимка: ФБ/ Розовата къща @thepinkhousesofia · Неправителствена организация (НПО)

От миналата година до днес „Розовата къща“ е единственото безплатно място със социална подкрепа за маргинализирани хора, хора със зависимости.
„Ние продължаваме да нямаме държавно финансиране за дейностите, които провеждаме в къщата. Сега ни е доста трудно, макар, че подобрихме услугата за зависимите хора“, коментира в „Преди всички“ Юлия Георгиева от организацията.

„Оцеляваме благодарение на дарители, от Българската хранителна банка ни помагат, но се оказа, че у нас има добра дарителска култура, има хора сензитивни към непопулярни каузи, което много ни радва, макар че чуждите ни партньори се чудят как се справяме.

Но обществото ни се развива добре в посока взаимопомощ,  като се помага на тези изоставени и изолирани хора,  даряват се дрехи, санитария. Помагат ни и известни вериги ресторанти, като ни доставят пробоно храна, така че нашите хора ядат много добра храна, защото те също имат право добри неща да им се случват“, разказа още Георгиева.

По думите и имат и адвокат, който подкрепя хората, приятели им правят сайта, но държавата трябва да подпомага такива дейности, защото хората тук работят с минимално заплащане, което не е добре", категорична още Юлия Георгиева.

По думите е необходима политическа воля за подобряване на финасирането на неправителствените организации.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени