Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер пристигна в Старосел, обеща държавата да помогне

Прокуратурата разследва причините за пожара

| обновено на 05.08.21 в 19:22
4
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората, изгубили къщите си от пожара в Старосел. Това заяви при посещението си в хисарското село с частично бедствено положение и срещи с потърпевшите служебният премиер Стефан Янев.  

По думите му ситуацията е притеснителна и ще се използват всички възможни начини за оказването на помощ. "За подпомагането ще бъде използван Фондът за бедствия и аварии, както и възможностите на държавата, свързани с различни програми. Всичко това ще бъде по правилата", увери Стефан Янев. Той допълни, че за справяне със стреса, който преживяват хората заради изгорелите им домове ще бъдат изпратени психолози от Военномедицинска академия. Още вчера на място се отзоваха и псхолози от пловдивската организация на БЧК. 

Кметът на Хисаря Пенка Ганева уточни, че в съседното село Кръстевич няма пострадали къщи, с изключение на  базата на хижа "Бунтовна". Очаква се решение на проблема с безводието. 

В гората  над Старосел и тази нощ ще дежурят лесничеи и пожарникари, за да не се стигне до повторно възпламеняване. Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отбеляза, че ще има ротация на дежурните екипи огнеборци. 

Междувременно районната прокуратура в Пловдив започна разследване на причините за пожара в Старосел. До момента по делото е извършен оглед на място, разпитват се свидетели и ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза.

Пламъците погълнаха шест къщи и селскостопанска барака, изгорена е площ от 2000 декара, от тях 750 декара са горски масив, съобщи директорът на Пловдивската пожарна Георги Мангараков, позовавйки се на данни от горските служби. 

Огледиите за установяване на щетите  се очаква да започнат до дни, тъй като  потушаването на огъня все още не е приключило окончателно.

Все още няма яснота кога и по какъв начин ще бъде разкрита сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев

Възрастните хора се страхуват от огнената стихия, но са и притесени от липсата на лекар в Старосел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия