Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази почти нулевата си лихва и повиши прогнозата си за британската инфлация

Английската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент близо до нулата, както и програмата за "количествени облекчения", но същевременно повиши прогнозата си за инфлацията в Обединеното кралство, като се позова на по-високите цени на енергията.

Комитетът по парична политика на АЦБ единодушно реши да остави основния лихвен процент непроменен на 0,10%. Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март 2020 г. (по време на първата национална Covid карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ запази рекордно ниската лихва непроменена и разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда.

На заседанието си в четвъртък централната банка запази и съществуващите програми за покупки на корпоративни облигации на стойност 20 млрд. паунда, както и покупките на държавни облигации на обща стойност 875 млрд. паунда.

Решението за запазване на лихвата на ниво от 0,1% беше взето единодушно (с 8 на 0 гласа), единодушно беше взето и решението за запазване на покупките на корпоративни облигации, докато един от членовете на АЦБ гласува за намаление на размера на покупките на държавни облигации с 45 млрд. паунда до 830 млрд. британски лири.

Членът на АЦБ Майкъл Сондърс отбеляза, че при съществуващата политическа позиция инфлацията вероятно ще остане над целта от 2 процента за две-три години напред, а позитивните икономически перспективи оправдават намаляване на мащаба на стимула за паричната политика.

Британската централна банка прецени, че ако икономическото развитие е в съответствие с централните прогнози, заложени в августовския доклад за паричната политика, вероятно ще е необходимо известно умерено затягане на паричната политика през прогнозния период, за да бъде в съответствие с постигането на целта за устойчива инфлация в средносрочен план.

Според публикувания днес нов доклад за паричната политика, инфлацията вероятно ще се увеличи временно в близко бъдеще до 4% през четвъртото тримесечие на 2021 г., което е с 1,5 процентни пункта повече от очакваното в майския доклад на АЦБ.

Очаква се в последствие инфлацията да намалее и да се върне близо до целта от 2 процента в средносрочен план.

АЦБ също така залага в своите августовски прогнози, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще се повиши с 5% през второто тримесечие на 2021 г., оставяйки британската икономика с около 4% под нивото от преди Covid пандемията. За третото тримесечие банката очаква икономически растеж от 3 на сто. След това икономиката трябва да се възстанови допълнително, достигайки нивото си от преди пандемията през четвъртото тримесечие на 2021 г.

За цялата 2021г. централната банка продължава да очаква нарастване на БВП на Обединеното кралство със 7,25%, последвано от растеж с 6% през 2022г. - малко по-добър от очаквания през май растеж с 5,75 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени