Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставаме в зелената Covid зона идните 10 дни, прогнозира здравен зам.-министър

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
Снимка: БГНЕС, архив

В близките 10 дни не се очаква България да излезе от "зелената зона" на разпространение на коронавируса, прогнозира заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той посочи още, че започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието, както и в бензиностанциите.

„Към момента сме 44 заболели на 100 хиляди души. За да преминем в следващата зона, и да излезем от зелената, трябва да минем 95 заболели на 100 хиляди души. Това че предприемаме известни мерки е само затова, защото аз мисля, че в случая трябва да действаме превантивно. Много са по-важни мерките, взети навреме, а според мен сега е точно моментът, отколкото тогава, когато отидем в следващата зона“, каза зам.-министърът.

Александър Златанов съобщи, че Министерството на здравеопазването подготвя заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - РЗИ, МВР, Българската агенция по безопасност на храните, както и общините. Целта на проверките е да се спазват мерките и да бъде намален риска:

„В момента, който страната мине на следващ етап, ще минат следващите мерки, но всеки район има правото с решение на щаба да предприема и допълнителни мерки с цел превенция на разпространението на ковид“

При четвърта вълна на заболяемост се предвижда страната да разполага с над 7 хиляди легла за неусложнени случаи и над 500 за интензивно лечение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!