Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери отчитат подобряване на бизнес климата

Снимката е илюстративна
Снимка: архив БГНЕС

Бизнес климатът в туризма се подобрява, но липсата на персонал може да предизвика нова криза в бранша, показва национално допитване на Асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Климатът в хотелският бизнес е станал по-благоприятен в сравнение със средата на миналата година, смятат над 60% от анкетираните. Само 10 на 100 са на мнение, че той се е влошил. Ако през първото тримесечие на годината 70% са очаквали вълна от фалити, то през второто тримесечие този процент е спаднал под 50%.

Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската агенция на професионалистите в мениджмънта на хотели, посочи:

„По отношение на периода за възстановяване, намалява сериозно броят на тези, които смятат, че възстановяването ще отнеме повече от пет години, в сравнение с допитването, което правихме март месец. Увеличава се дават на тези, които виждат възстановяване в рамките на 1 или между 2 и 3 години. Най-интересното, което виждаме с това допитване, е че има едни 10% от отговорилите, които казват, че в момента техният бизнес се представя по-добре,  отколкото през 2019 година, която се счита за върхова в туризма у нас“.

Все по-трудното привличане на кадрите в туризма се очертава като най-сериозния проблем пред хотелския бизнес у нас


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна