Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Възможностите за специализация на млади медици трябва да са приоритет

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

България има нужда от ефективно и иновативно здравеопазване с фокус върху професионалното развитие на младите медици. Това заяви президентът Румен Радев на среща със специализанти по медицина

Условията на труд, ниските заплати и ограничените възможности за специализация демотивират младите лекари да останат да работят у нас.

Според президента Румен Радев приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици.

В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализация по държавна поръчка. Проблемът с разликите в заплащането в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен.

"Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.

На срещата е било обсъдено и неравномерното разпределение на ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване на много места в страната

В петък президентът Радев събира служебния премиер Стефан Янев и министрите на икономиката, на финансите, на социалната политика и на здравеопазването в кабинета му на работна среща за необходимите здравни и социално-икономически мерки за неутрализиране на последиците от евентуална нова вълна на КОВИД-епидемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени