Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 пожара са гасили огнеборците в Пернишко от началото на август досега

Снимка: Елена Тамакярска, БНР

47 пожара са гасили огнеборците в Пернишко от началото на август досега. Основната причина за тях е небрежност при боравене с открит огън, заяви директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Борис Борисов. 

Той подчерта, че за същия период миналата година пожарите са били само 10.Пожарите са обхванали 539 дка иглолистни гори, 1151 дка широколистни и 315 дка смесени гори. Унищожени са три леки автомобила, един лекотоварен автомобил, четири сгради, 26 пчелни кошера. 

Данните бяха изнесени на свиканото от областния управител д-р Симеон Василев заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, а поводът бе повишеният риск от пожари и през тази седмица. Директорът на Регионалната пожарна комисар Борисов апелира за спазване на превантивните мерки, сред които е и забраната за палене на огън в горските територии, която често се нарушава. 

Областният управител Симеон Василев изказа благодарност към ръководствата на пожарните служби в региона, към всички огнеборци и доброволците, участвали в гасенето на пожарите миналата седмица, както и към кметовете на Перник Станислав Владимиров и на Ковачевци Васил Станимиров, които са взели активно участие в работата на терен.

 Василев съобщи, че миналата седмица е актуализирал заповедта във връзка с пожароопасния сезон и я е изпратил на всички общински администрации за предприемане на необходимите мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна