Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриалците са готови на протести заради високите цени на тока

Високите цени на тока за бизнеса могат да рефлектират в милиарди загуби за производители като нас и ще се отразят пряко във всички сфери на икономиката. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Румен Радев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал и икономически директор на „Холдинг Загора“.

Действията на служебния кабинет в посока нормализация цените на тока за бизнеса са плахи според Радев. Той посочи, че причините за шоковия скок на цените на електричеството на енергийната борса са комплекси. Планираните ремонти в държавните енергийни дружества ограничават техния капацитет. С водноелектрическите централи пък има сериозен проблем с възможността им да работят. 

В момента енергетиката печели големи пари, а ние загиваме, категоричен бе Радев. Дори днес харчим електроенергия с 90 лева по-скъпа от германския ни конкурент, не можем да издържим още дълго. За тази седмица закърпихме положението, но какво ще се случи от понеделник, не знаем, надяваме се на ефективни мерки, каза още икономическият директор на „Холдинг Загора“. 

Ние не сме недоволни, когато другите работят и печелят, въпросът е това да не се случва на наш гръб, заяви Румен Радев и уточни, че индустриалците имат готовност за протести, въпреки че не биха искали да се стига до подобна крайна стъпка.

Цялото интервю на Анна Турлакова с Румен Радев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени