Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Хаджигенов: В СДВР открихме дисковете, никой не ми ги е дал

Бойко Рашков определи екип, който да работи само с нас

Снимка: БГНЕС

"Никой не ми е е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията вече получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Николай Хаджигенов, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На заседанието на парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие на миналогодишните антиправителствени протести, бяха показани видеокадри, на които се вижда как полицаи ритат и влачат протестиращи, преди да им поставят белезници. Видеото е без звук и е от камера, разположена на сградата на Министерския съвет. 

"Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в-к "Сега" дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща", обясни още Хаджигенов.

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

Маринов и Терзийски коментираха полицейското насилие на протестите

Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите

Слави Трифонов иска присъди заради полицейското насилите от юли 2020-а

Христо Иванов: Ще търсим пълна отговорност от виновните за полицейското насилие

Нинова за полицейското насилие от 2020-а: Разследване, съд и отговорност

Манолова: Полицаите от записа с насилие да бъдат извикани в парламента

Петър Витанов сезира комисия в ЕП заради кадрите на полицейско насилие от протеста през 2020-а

"Служебният министър Бойко Рашков не беше гледал тези записи, той не е в състояние да отвори всички случаи, защото трябва да знае за тях. Тук влезе в ролята си комисията, която да събира официална и неофициална информация и да я подава на Бойко Рашков. Той не напразно определи екип, който да работи само с нас. ... Това е абсурд, защото МВР е създадено, за да брани властта от гражданите", заяви Николай Хаджигенов.

По думите му на другите дискове са записи на МВР, които са "като пресети, там няма нищо":

"На 2 септември все едно не се е случило нищо. Камерите на МВР са запечатали всичко, в някои случаи използваха по 50-ина камери. Изведнъж в записите на МВР най-важните неща ги няма". 

Депутатът от ИБГНИ предположи, че главният прокурор Иван Гешев, който е призован на изслушване в парламента в сряда на заседанието на комисията, няма да се яви:

"Подобно заседание е безпрецедентно в най-новата ни история".

Хаджигенов беше категоричен, че в парламентарната комисия, която ръководи, ще бъдат спазвани законите, "дори със запетайките":

"Никакъв шанс няма да допуснем нарушение на закона. Може да вървим по ръба, но никога няма да минем от другата страна". 

Николай Хаджигенов подчерта, че продължават по пътя, който са избрали, водещ до оставката на главния прокурор Гешев.

Според него работата по случая с кадрите на полицейско насилие над протестиращи би трябвало да са повод отново да си говорят партиите на протеста - ИБГНИ, ДБ и ИТН.

Интервюто на Силвия Великова с Николай Хаджигенов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!