Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далече ли сме от редовно правителство

| обновено на 17.08.21 в 10:12
Тошко Йорданов (вдясно) и Филип Станев от ИТН
Снимка: БГНЕС

На Консултативния съвет при президента вчера се получи отново разнобой между политическите сили, особено по отношение на актуализацията на бюджета.

Интересното е, че по генералните проблеми – икономическа, социална криза, евентуална бежанска вълна от Афганистан, готовност за посрещане на следваща Covid вълна –няма генерални различия, а разнобоят е тотален?!

Българите обаче все още чакат своето редовно управление, което би могло да реши поне от части тези проблеми.

Явор Божанков, депутат от БСП

Явор Божанков от БСП коментира готовността на партията за поредните политически предизвикателства.

“Може би не е добра идея мандатът да отива в някой, който в момента е в остър спор и конфликт с друг. Ще опитаме да проведем един разговор, като червената линия е ГЕРБ и ДПС. С тях разговори и преговори няма да водим.

С всички останали ще се опитаме да проведем един спокоен разговор, като основата на този разговор е служебният кабинет като формула. Защото служебният кабинет на президента Радев постигна точно това – събра хора с различни политически убеждения, но с една пряка, непосредствена цел – да внесат сигурност в кризисен момента за държавата и да балансират иначе трудно съвместимите гледни точки.

Това е философията, която беше постигната, и трябваше да я продължим, да я пренесем в Събранието и да я реализираме като редовен кабинет. Това ще е нашата цел.“

Съпредседателите на

Ще има ли смяна на няколко министри, като искат от ДБ

"Грешка е, преди мандатът да бъде връчен, да поставяш условия. Това не беше правилно действие на Демократична България."


Мандатът да бъде връчен на „Изправи се. бг! Ние идваме!“

Атанас Атанасов от ДСБ коментира:

“Имаме реално желание да се реализира третият мандат и затова сме предложили нашия план още когато стана ясно, че първият мандат няма да се състои.

Да се връчи третият мандат на най-малката политическа сила като техническа платформа на базата, на която да могат да се договорят политическите сили, които биха дали подкрепа.

Но с едно изречение – реализацията на третия мандат зависи от ИТН, защото, ако те не дадат подкрепа, не бихме желали да се създаде правителство с подкрепата на ГЕРБ или ДПС."

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени