Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение в община Лъки. Огънят е на два километра от селото, ситуацията е сериозна, но засега не се налага евакуация на хората. 

В днешния шести ден от гасенето на пожара участва военен хеликоптер "Кугър" и 46 военнослужещи от Асеновград. Те помагат в битката с огъня заедно с пожарникари от Смолян, Чепеларе, Асеновград, Пловдив, Хасково и Лъки, горски служители и доброволци. 

По склоновете огънят слиза към ниската част на палнината, но тъй като има пропасти трудно се овладява, съобщи началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов.

"Той се движи към Югово, но в момента не е опасно. Нито за евакуация е време, нито нищо. 

 Два километра по данни на хеликоптера и един склон, едно било ги дели. Обстановката не бива да се обостря излишно, място за паника няма", категоричен е Димитър Бришимов.

Огненият фронт приближава Югово, притеснен е кметският наместник Владимир Гаджуров:

"В момента правим над 300 метра просека над селото евентуално тук да го пресечем. Защото най – вероятно ще се приближи до тая просека в тъмната част на денонощието и тогава ще стане страшно. В тъмната част може и да стигне до селото, но ще имаме там групи, ще гасят пожара и ако трябва и се наложи, ще евакуираме селото. Ние имаме готовност да ги оповестим и да ги извадим, когато е необходимо."



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна