Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът увери, че работилите със САЩ афганистанци ще получат помощ

Джон Кърби, говорител на Пентагона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Пентагона Джон Кърби увери, че афганистанците, които са работили със САЩ, ще получат помощ. В интервю пред Ей Би Си Кърби заяви, че Съединените щати ще спазят своите „морални“ задължения. 

В интервюто Кърби говори за планове военни на САЩ да останат в Афганистан още около две седмици и също за настаняване на около 30 хиляди бежанци в американски бази. Той поясни, че в момента фокусът на военните е сигурността и стабилността на ситуацията на летището в Кабул като заяви, че е имало проблеми с контролирането на цивилната част от летището. 

За Ей Би Си говорителят на Пентагона също така призна, че сега събирането на информация за терористични дейности в Афганистан ще бъде по-трудно, но и посочи, че Америка е извършвала операции „отвъд хоризонта“ и в други части на света. „Знаем как да правим това. Няма късче от земята, което американската армия да не може да удари,“ каза Кърби, цитиран от Вашингтон Поуст. 

Той не отговори на въпрос дали президентът Джо Байдън е пренебрегнал военните при вземането на решението за изтеглянето и поясни, че държавният глава бива запознат с възможности и като главнокомандващ взема решение, което армията изпълнява. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна