Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис свиква извънредно Съвета за национална сигурност заради Афганистан

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис свиква днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност по повод събитията в Афганистан. Граничните власти в Гърция са в повишена готовност.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че трябва да се защитят външните граници на Европейския съюз от мигрантски натиск. Атина предлага Европейският съюз  да  предприеме инициатива за предотвратяване на големи мигрантски потоци.

Министърът по миграцията Нотис Митаракис е категоричен, че Гърция няма да се превърне във входна врата към Европа на мигранти. Граничните власти са в режим на готовност.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред гръцките медии, че спешно трябва да се преразгледат условията за убежище от  всички европейски страни.

По изявления на гръцки депутати от всички парламентарни сили Европейският съюз трябва да подкрепи Турция и да ограничи риска от влизане на мигрантски потоци.

В охрана на гръцките граници присъстват активно международни сили от европейската агенция по защита на границите „Фронтекс“ и се очаква в следващите дни Атина да поиска увеличаване на тези сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна