Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване в Израел: Трета доза на Pfizer е 86% ефективна при над 60-годишните

Снимка: БГНЕС

Трета доза ваксина срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech е показала ефективност от 86% при хора на възраст над 60 години, заяви в сряда Израелският институт по обществено здраве (HMO), позовавайки се на първоначалните резултати от проучване на хиляди ваксинирани.

Израелските здравни служби в Макаби, които обхващат около една четвърт от 9,3 милиона население на страната, сравняват резултатите от 149 144 души на възраст над 60 години, които са получили третата си доза най-малко преди седмица, сравнявайки ги с други 675 630, които са получили само две ваксинационни дози между януари и февруари тази година.

Около 37 души са дали положителен тест за коронавирус след третата (бустерна) доза в сравнение с 1064 положителни случая сред тези, които са получили само две дози, се казва в изявление на Израелските здравни служби в Макаби, цитирани от Ройтерс. Добавя се, че групите за сравнение са имали сходни демографски профили.

Преди време от компанията Pfizer казаха, че ефикасността на ваксината намалява с течение на времето и че поставяне на трета доза показва значително по-високи неутрализиращи антитела срещу първоначалния вирус SARS-CoV-2, както и срещу по-инфекциозните варианти Бета и Делта на коронавируса.


Израел започна да прилага трета доза на ваксината на Pfizer миналия месец, за да се справи с нарастването на местните инфекции, предизвикани от варианта Делта. Около 1,1 милиона израелци - хора над 50 години, здравни работници и други - вече са получили третата си доза.

Очаква се САЩ и няколко европейски държави също да започнат да предлагат бустери на възрастни хора и на хора със слаба имунна система, а някои дори обмислят дали да направят трета доза по-широко достъпна.

Въпреки поставянето на трета доза израелските здравни служители се притесняват, че случаите ще продължат да се увеличават, като се има предвид, че още 1,1 милиона израелци - около 11% от населението - остават неваксинирани. Тежките случаи на заразени с Covid-19 също продължават да се покачва, най-вече сред неваксинираните.

Публикуваните в сряда данни на здравното министерство на Израел, базирани на данни за 100 000 души, показват 172 тежки случая сред неваксинирани хора над 60 години, в сравнение с 21 сериозни случая сред ваксинирани лица в същата възрастова група.

Д -р Анат Екка Зохар от Макаби каза, че третата доза "отново е доказала своята ефективност" и е "демонстрирала защита срещу Делта варианта". "Тройната доза е решението за ограничаване на настоящото огнище на инфекция", заключи тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна