Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Бахчеванова – душата на сцената

7
Снимка: архив Десислава Стойчева

Понякога неизбежният край на човешкия живот ни припомня за неща и събития, които неусетно сме заровили из недрата на паметта си. Както се беше случило с този брилянтен радиопортрет.

„Животът, когато е зад нас, все пак представлява един коловоз. Нищо в него не можем да променим. Няма ги тези разклонения, възможности за обрати. Вече не, всичко е, каквото е. Това е коловозът, вече разказваме за спирките по пътя. Спирките в живота, големите, етапните, важните спирки. Това, което е назад…“

Така на 12 април, в далечната 2009 година колегата Емил Янев откри епизод втори от предаването, посветено на сцената, пътя и живота „Трамвай по желание“.

Епизодът, в който главната роля играеше Виолета Бахчеванова. И трябваше не само нейните близки, а и българската публика, българската култура да изгуби тази знаменита актриса, вдъхновила кръщаването на хиляди български момичета с красивото име Десислава, за да си го припомним и извадим от звуковите архиви.

За да можете да се потопите в атмосферата на Народния театър от времето на Владимир Трендафилов и Зорка Йорданова насам.

Виолета Бахчеванова в ролята на Мария-Десислава със Стефан Гецов в „Иван Шишман“ в Народния театър „Иван Вазов“.За да научите за гилотината, която през деветдесетте години на миналия век отстрани от трупата на Народния най-знаковите фигури на българския театър, без да им позволи да предадат своя опит на по-младите си колеги. Как се изсякоха лицата, душите на тогавашния български театър…

За да надникнете в Бургаския театър във времената на най-ярките му прожектори.

За да разберете причината, по която са подковавали наобратно подковите на коня, язден от Васил Левски и да стигнете по родословието на актрисата чак до Капитан Дядо Никола…

Вечерта преди поклонението пред актрисата, обезсмъртила героинята на Камен Зидаров Мария-Десислава, програма „Христо Ботев“ предлага един изключителен разговор между напусналата ни Виолета Бахчеванова, журналиста Емил Янев, актрисата Добринка Станкова и режисьорът Димо Димов, съхранен в Златния фонд на БНР. 

Не пропускайте възможността да му се насладите.

Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова
Снимки: архив на Десислава Стойчева, Народен театър „Иван Вазов“, БГНЕС, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна