Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 400 млади семейства в Благоевград ще получат еднократна помощ от Общината

| обновено на 27.08.21 в 14:18
Илко Стоянов
Снимка: Кети Тренчева

Над 400 млади семейства в Благоевград ще получат еднократната помощ от Общината по Наредбата за насърчаване на раждаемостта. Това стана възможно след година и половина забавяне, с приетата днес на сесия актуализация на общинския бюджет.

Местните законодатели приеха предложението на кмета Илко Стоянов за актуализация на бюджета и инвестиционната програма, мотивирано с пренареждане на приоритетите и съобразяване с дефицитите в общинската хазна.

Съветниците решиха сумата от над 200 хиляди лева, заложена за ремонт на клетката на лъвовете в благоевградския зоопарк, да бъде пренасочена за изплащане на еднократната помощ на млади семейства по Наредбата за насърчаване на раждаемостта:

"Това, което съм обещал, вече започваме да го правим. След като изменението на бюджета влезе в сила, започваме незабавно изплащане така, както е по наредбата".

Предишният кметски  екип е издал и десетки откази на младите семейства, които си потърсиха правата в съда:

"И хората може би ще се окажат прави. Естествено, ние ще изпълним и съдебните решения в тази посока".

Наредбата за насърчаване на раждаемостта се нужда  от промяна на философията и на правилата, заяви Илко Стоянов:

"Постъпиха предложения от самите родители. ние сме се съобразили с част от тези предложения, така че това предстои да бъде прието, но това ще бъде занапред.

Три семейства ще получат помощ от общината за процедури инвитро, а сумата е 12 хиляди лева. 

Изпълнението на приетата от общината Наредба за стимулиране на раждаемостта беше блокирано от предишния кметски екип, който заяви, че заради сериозно завишените суми от 250 до 1000 лева и натрупаните дългове в хазната не може да изплати помощта на родителите на най-младите жители на Благоевград.

След частичните избори новият кмет Илко Стоянов проведе няколко срещи с младите семейства в търсене на балансирано решение на проблема, като бяха обсъдени и други наболели въпроси, поставени от тях:

"Не е важно само еднократна помощ да се даде, а всъщност да се подобри изобщо отношението към младите родители в България. Ние се прибрахме с мисълта да останем и мен ме притеснява това защо в България някак си всичко е корумпирано", заяви тогава млада майка.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР