Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки

| обновено на 02.09.21 в 18:59
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви нови по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември и продължават до 30 октомври.

Заведенията ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 23 часа вечерта.

Затворени ще бъдат детските парти центрове и места за организиране на игри. Обучителните такива, като например занимални и или езикови школи остават отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра.

Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 23 часа вечерта. Това ще става при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете. На една маса ще се допускат не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките затварят.

Ваксинацията на посетителите и служителите остава пожелателна.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията- В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели и ситуацията в страната и хоспитализациите, ще направим преоценка и ако е необходимо, могат да бъдат наложени и по-тежки мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Препоръчва се работодателите да организират до 50% присъствена работа, останалите служители по възможност да работят дистанционно. Забранява се организирането на тиймбилдинги.

Пазарите и тържищата трябва да бъдат организирани с еднопосочно движение и спазване на 1,5  метра дистанция.

Сватбените тържества ще се провеждат с до 60 гости на открито и 30 на закрито.

Спортните събития на стадиони, например, ще бъдат с не повече от 30% публика, а тези в зали, ще бъдат без.

Кината и театрите ще работят с до 50% капацитет и задължително носене на маски от публиката.

За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра.

Танцовите школи, фитнесите и СПА центровете ще работят с до 30% заетост. Организираните любителски тренировки се забраняват.

Свижданията в болници се разрешават, но с не повече от един посетител, който трябва да е с пълен комплект предпазни средства.

Цялата заповед на здравния министър може да видите ТУК.

В заповедта на д-р Кацаров е записано, че заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината ще могат да работят от 07,00 ч до 23,00 ч.

По-рано днес обаче министър Кацаров беше обявил, че заведенията ще трябва да затварят в 22,00 ч., след което последваха протести на ресторантьори.

Ще продължат да действат мерки за подпомагане

"Всички, които са засегнати от мерките, които ограничават тяхната дейност напълно или частично имат право да получат компенсация, обезщетение за това нещо. Другата седмица, когато мерките влязат в сила, съответните министерства и ведомства не могат да организират сключването на договори, изплащане на обезщетения", каза Кацаров.

В условията на нови ограничения за част от бизнесите, ще продължат за действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите, обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, след като стана ясно, че дискотеки и нощни заведения ще преустановят работа от началото на следващата седмица.

„За всички затворени бизнеси - 75 0, със 75% от осигурителния доход на работещите. В актуализацията на бюджета са предвидени средства, които да могат да покрият, както затворените бизнеси, включително и самоосигуряващите се лица, които са засегнати от това затваряне, и така популярната мярка 60/40 да продължи да действа до края на годината“, каза министър Донев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени