Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямаме нищо общо с Орлин Алексиев, Татяна Дончева лъже, тя искаше да разцепи ИТН

Тошко Йорданов: Заплахата към Митева е политическа демонстрация за сплашване

До края на следващата седмица ще има актуализация на бюджета

Снимка: Борислава Борисова, БНР

"Абсолютна политическа демонстрация за сплашване", така Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията, определи сигнала със заплаха за убийство на председателката на Народното събрание Ива Митева.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави пред БНР той. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си:

"Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.". 

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. ... Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха", добави той.

В предаването "Политически НЕкоректно" Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет:

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президентът Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество".

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидат на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство. По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава:

"Ние си защитаваме хората, особено когато са подложени на безпрецедентен натиск и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. ... Има съзнателен план срещу него. ... Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това. Човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тука никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от "Демократична България", които са юристи, само че той не е от тази клика".

Йорданов изказа свое съмнение, че атаката е координирана, сигналите са основно на базата на публикации в "Дневник":

"Дневник" е всичко друго, само не и независим вестник, който няма нищо общо с "Демократична България", заяви той.

"Нямаме нищо общо с Орлин Алексиев. Татяна Дончева лъже", заяви заместник-председателят на ИТН във връзка с думите на Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!", че Доган и Орлин Алексиев стоят зад партията на Слави Трифонов:

„Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“, коментира Татяна Дончева в предаването „Неделя 150“.

"Орлин Алексиев беше от ГЕРБ, не виждам къде е връзката ГЕРБ - ДПС, те вярно, че са едно и работят заедно, то затова правят такава връзка", каза Тошко Йорданов и припомни, че в 45-ото НС е имало мантра, че ИТН ще са патерица на ГЕРБ, а в 46-ия парламент новата мантра е, че ДПС стои зад ИТН.

Йорданов заяви, че Дончева е убеждавала депутати от "Има такъв народ" да подкрепят правителство с третия мандат с обещание да станат министри, като е предлагала и пари:

"Татяна Дончева е човекът, който, когато се говореше, при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, час от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам. Човекът, с който е водила разговора от нашите, с конкретни имена, кого трябва да дръпне - Ива Митева, Иван Хиновски, т.н....Тоя човек ще излезе на детектора на лъжата да го потвърди", заяви председателят на ПГ на ИТН.

"Когато бъде изчегъртана ГЕРБ от властта и от организма на държавата, тогава нека си водим войните. Хубаво е да осъзнаят и другите партии, че има по-голямо зло. Ако останалите партии, които влязат в следващия парламент, осъзнаят, че големият враг е ГЕРБ, защото те са достатъчно силни и с достатъчно ресурси, просмукани са в цялото държавно управление и реално имат власт по места и тормозят хората, а нас да ни оставят на мира и да се съсредоточим върху големия враг", каза Йорданов. 

Интервюто на Петър Волгин с Тошко Йорданов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!