Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеният списък: Комодският варан е застрашен, рибата тон се възстановява

Снимка: личен архив на Доника Ризова

Загубата на местообитания, свръх експлоатацията на природни ресурси и незаконната търговия от десетилетия пречат на глобалната популация на диви животни, а климатичните промени вече са пряка заплаха за изчезващите видове, обявиха пред "Франс прес" от звеното на Международния съюз за защита на природата, отговарящо за Червения списък.

Застрашени от изчезване са около 37% от 1200  вида акули и скатови риби. Броят им е с една трета повече в сравнение с данните от преди седем години, предупреждават от организацията.

Заради климатичните промени в Червения списък вече е и Комодският варан. Неговите местообитания са все по-ограничавани заради увеличаващото се ниво на моретата.

Най-големият гущер в света обитава единствено 5 индонезийски острова. Варанът достига дължина 3 метра и тегло над 130 кг.

Прогнозите са, че през следващите 45 години неговите местообитания ще намалеят с най-малко 30%.

Нотка оптимизъм в последната актуализация на Червения списък - потециал за възстановяване покзва популацията на четири вида риба тон, след продължилиповече от десетилетия усилия и мерки за ограничаване на свръхексплоатацията. Най-мащабно възстановяване е направил Атлантическият червен тон, от който се приготвя висок клас суши в Япония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени