Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните обявиха, че са превзели долината Панджшир

Забиула Муджахид - говорител на талибаните.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Талибаните обявиха на пресконференция официално, че са превзели долината Панджшир и вече контролират цялата страна.

Говорителят на ислямисткото движение Забиула Муджахид съобщи, че са изпратени военни сили, които да се отърват от последния бастион на „тероризма“. Бившият вицепрезидент Амрула Салех е избягал в Таджикистан, стана ясно от изявлението.

До момента от съпротивата продължават да отричат, че долината е превзета от талибаните. В Туитър лидерът на Националния фронт за съпротива на Афганистан Ахмад Масуд написа по време на пресконференцията, че е в безопасност и призова за въстание.

Муджахид съобщи още, че от съпротивата са получили отрицателен отговор, когато са се опитали да преговарят за спиране на сраженията.

Скоро в Панджшир ще бъде възстановено електричеството и интернета, обещават талибаните.

По думите на говорителя им операцията за установяване на контрол върху последния бастион на съпротивата е приключила без цивилни жертви.

Новото правителство на талибаните - и то може да е преходно и да бъде променено в бъдеще, съобщи още Забиула Муджахид.

Работи се и за отварянето на летището в Кабул, а талибаните призоваха международната общност за помощ във възстановяването на страната и продължаване на хуманитарните доставки.

Талибаните увериха и народа на Афганистан, че скоро страната ще се върне към нормалния живот и икономиката ще се подобри.

До момента от съпротивата продължават да отричат, че долината е превзета от талибаните, но признават, че са претърпели тежки поражения в хода на сраженията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна