Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На второ четене в НС: 120 лв. добавка към пенсиите за октомври, ноември и декември

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лева, максималната 1500 лв.

| обновено на 07.09.21 в 21:19
Снимка: БГНЕС

След продължило близо десет часа заседание, парламентът прие на второ четене част от  актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Депутатите прекратиха работа и отложиха за утре финалните текстове, които ще се гласуват преди актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври, решиха депутатите.

С хаос и скандали депутатите приеха да има добавка от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината.

Обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Предложението за увеличението бе на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. Според изчисленията разходът до края на годината е 25 млн. лв.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ добавката към пенсиите да е 50 лв., както и на ГЕРБ-СДС за 100 лв.

Максималният размер на пенсиите, без добавките към тях, от 1 октомври става 1500 лв., решиха депутатите.

Многократно министърът на финансите Асен Василев вземаше думата в пленарната зала, като подчертаваше, че правителството е успяло да намери допълнително 2 милиарда лева за актуализацията на бюджета за тези година. Той предупреди депутати, че трябва да бъде приета една от възможностите, за да има средства и за бизнеса, здравеопазването и други непредвидени разходи.

Бяха приети по-висока минимална и по-висока максимална пенсия, както и повишаването на коефициента за действителен трудов стаж от 1,2 на 1,35, което води средно до средно 12,5% увеличение на останалите пенсии.

ДПС подкрепи част от предложенията, макар че бяха против в началото.

ГЕРБ не участваше в гласуването, а БСП помогна на ДПС в последния опит да отложи увеличението от 1 януари, което не бе подкрепено.

Разходът за увеличенията и датата на обнародването обаче, че бъдат окончателно гласувани утре в парламента.

Депутатите приеха добавка към пенсиите от 120 лв. за октомври, ноември и декември при второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Отхвърлени бяха предложенията на Мая Манолова за 50 лв. и добавката на ГЕРБ-СДС за 100 лв.

Създалата се ситуация по-рано, при която бяха приети двете предложения за месечни добавки за пенсионерите до края на годината - на ДПС за 120 лв., и на ГЕРБ за 100 лв., провокира Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да направи констатацията:

„Ясно е, че коалицията БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС иска да взриви бюджета, защото не смятат да управляват въобще никога след 1 януари“, каза тя и предложи да бъде прекратено парламентарното заседание, за да може бюджетната комисия да се намеси и да намери най-доброто решение.

Последваха и обвинения, свързани с експертността и състоятелността на заложените параметри в актуализацията на бюджета.

Финансовият министър Асен Василев заяви:

„Ние сме направили предложение, което е издържано, което може да бъде изпълнено. Бюджетна комисия прояви достатъчно разум, използвайки калкулатор, така че приходите да са равни на разходите. Това, което тук се случва, започва да се правят предложения за приходи, които не съществуват“.

От ДПС обвиниха партиите на протеста в безсилие. Йордан Цонев:

„Експертите ще се произнесат, не културистът. Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние. Това не ви ли е ясно?“. Той посочи още, че след като партиите на протеста не са успели да формират правителство и за трети път в рамките на шест месеца ще има избори, „ще се сгодим партиите на статуквото“.

От ГЕРБ заявиха, че ситуацията е извън контрол. Тома Биков:

„Карате със 150 километра срещу една стена и имате още 10 метра, за да се блъснете в нея“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени